En sköld mot smärta

Det började efter att hon haft körtelfeber. Hon blev aldrig frisk utan bara sämre och sämre. Smärtan i kroppen och lederna, mardrömmarna och stickningarna i musklerna som ingen läkare kunde förklara. Min fina dotter gick från att vara en aktiv tonårstjej med massor av drömmar och visioner till att vara helt sängliggande.

Jag körde min dotter till olika läkare i olika städer, både inom allmänvården och inom den privata sektorn. Jag var fullt övertygad om att jag bara var tvungen att fortsätta leta tills jag hittade rätt, då skulle allt bli bra.

Efter två år fick vi till slut svar på våra frågor…  När den obotliga diagnosen fibromyalgi blev bekräftad slogs mitt liv i spillror. En överbelastning på nervsystemet gör att min då 18 åriga dotter alltid kommer att ha ont och det finns ingenting jag kan göra åt saken.  Maktlösheten rev sönder mig inifrån och ut och jag trodde aldrig att jag skulle bli hel igen.

Mitt i sorgen bestämde jag mig för att skaffa hund. En dröm jag haft under många år men varit för rädd för att genomföra i tron om att jag inte skulle klara av det. Men när livet ändå kastades omkull, allting omprioriterades och insikten om hur skört livet egentligen är slog till kändes det som det enda rätta att göra. Det var då Arma kom in i mitt liv. En glad, snäll och aktiv schäfertik som hoppar alldeles för mycket när hon träffar nya människor, som har tuggat sönder både trappan och soffan, som väcker mina döttrar på morgonen med en blöt puss och kryper tätt intill mig när jag gråter.

Jag fick lära mig att i en sorgeprocess måste man ibland få vila ifrån smärtan och tänka på något annat. Så när alla mina barn hade somnat för natten tränade jag och Arma lydnad i mörkret på baksidan av vårt hus. Jag tränade säkert alldeles för långa pass med en så ung hund, men medan vi tränade och kampade så tänkte jag inte på någonting annat än kommunikationen mellan henne och mig. Jag fick vila ifrån sorgen.

Arma är latin och betyder sköld, en sköld emot smärta!…

(Idag mår både jag och min dotter mycket bättre. Med snabb och rätt vård har vi lyckats dämpa symptomen en hel del och vi båda ser ljust och hoppfullt på framtiden igen!)

Hundliv kärlek

Hundträning och hundliv

Hundliv och hundträning

 

 

 

3 reaktioner till “En sköld mot smärta

    1. Tack fina Marie. Det var en tuff tid och jag är så glad att jag hade Arma då! Idag mår både jag och min dotter mycket bättre. Vi ser ljust och hoppfullt på framtiden igen! Önskar dig en underbar dag! Kram Jenny och Arma.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.