fbpx

En enkel kontaktövning

Självklart blir hundträningen mycket enklare och roligare när hunden faktiskt vill var med och aktivt söker kontakt med mig för att få vara med. Ett sätt att komma dit är att jobba med olika typer av kontaktövningar. Dvs att varje gång hunden söker kontakt med dig belönar du den. Då tänker hunden ”Aha! Om jag tittar på matte eller husse får jag en godis eller en leksak!” Eller ”Om jag är lite uppmärksam här så blir det roligt!” Olika typer av kontaktövningar kan tex vara:

 • Ute på promenaden. När hunden söker kontakt med dig belönar du den. Kom ihåg att belöna den där du vill att den ska gå. Jag belönar alltid på min vänstra sida, precis där hon går fot. Detta underlättar också koppelträningen.
 • Innan du ger hunden mat så ska hon ”be om lov”, dvs se dig i ögonen och vänta tills du säger varsågod.
 • Innan hon hoppar ut ur bilen måste hon åter igen ”be om lov” innan hon hoppar ut.

Det finns säkert massor av tillfällen att belöna hunden när den tar kontakt med dig och man kan säkert jobba med kontaktövningar på tusen olika sätt.

Om du har några egna tips på bra kontaktövningar får du gärna skriva om dem i kommentarsfältet! Tack!

Här kommer i all fall en enkelt övning som både tränar hunden att ta kontakt men också hundens uthållighet. Dvs att hunden ska orka vara koncentrerade och hålla kontakten med mig en längre tid.

Enkel kontaktövning

 • Sätt hunden bredvid dig i ”fot-position”.
 • Håll en godis i vänsterhanden utanför huden, så att hunden står mellan dig och ditt ben.
 • Hunden kommer nu nosa och slicka och försöka få tag i godisen men du håller kvar godisen inuti din slutna hand.
 • Till slut kommer hunden slänga ett öga upp på dig och då belönar du! Precis när hunden tittar på dig!
 • Efter en stund förstår hunden att den ska titta på dig för att få godisen och då belönar du.
 • När hunden förstår detta kan du vänta lite längre innan du ger godisen. En sekund, två sekunder, 3 sekunder, 5 sekunder osv.

Hur lång tid kan din hund stå och titta på dig innan du belönar?

Kom bara ihåg att skynda långsamt!

Lycka till!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2sQywBtLPSY&w=640&h=360]

4 comments

 1. Tassen Upp! - Svara

  Jättebra tips! Vi går kursen Fria Hundar nu, och övar just på detta, att få en följsam hund och öka vår kontakt med hunden. Nu kör vi tricket med att lägga en godis på knäet, och försiktigt fösa bort hunden eller säga ett lugnt ”Nej” tills hunden tittar på oss – då får den godiset! Kul, fortsätt att tipsa! 🙂

  • jennybackryd - Svara

   Tack! Vad roligt att du gillar! Visst är det roligt att gå kurs!! Lycka till med alla nya övningar du lär dig!! Kram!!

 2. Helle - Svara

  Hej!
  Jag blir så glad att du verkligen köpte den hund du verkligen ville ha och vågade köpa en schäfer trots att du var nybörjare på hundträning. Finns så många som tycker att vissa hundraser är för ”riktigt hundfolk”. Man kan faktiskt vara skitdålig på hund trots att man har haft hund i många år…. Jag är en såndär som ”borde ha en riktig hund”och har massor av djurvana men jag slog till och köpte en sheltie, en såndär nybörjarhund….jag är sååå töntig tydligen.
  Bra blogg förresten, hittade den via ”Jennys matblogg” och kommentarerna om hunden, där man märkte av att det fanns ”riktigt hundfolk”…
  Lycka till med din fina schäfer/Helle

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *