fbpx

Plötsliga hundmöten

Känner ni igen det här scenariot när man är ute och går med sin hund.  Allt går bra, solen skiner och livet är lugnt och skönt. Men sedan rundar man ett hörn  och då….Voff!! Där kom en hund till och varken du eller den andra ägaren är beredd på det plötsliga hundmötet.

Det händer i all fall mig lite då och då. Jag hinner inte kasta godis, jag hinner inte skymma sikten, jag hinner ingenting, för det har liksom redan exploderat!  Hur i hela friden ska jag få pli på Arma?!

Här kommer fyra enkla tips som jag brukar försöka hålla mig till.

 1. Var lugn

  Jag brukade bli extremt stressad vid den här typen av situationer förut. Men jag insåg snabbt att det inte hjälper, eftersom att jag bara överför den stressen på hunden och allt blir mycket värre.

 2. Korta av kopplet

  Gör kopplet kort så att du får kontroll på hunden. Här hjälper verkligen ett VGW-sele som jag skrev om här, eftersom att hunden inte kan dra lika hårt!

 3.  Öka takten

  Gå fortare. Även om hunden vänder sig om och vill fortsätta skälla. Hunden får svårare att hålla fokus på den andra hunden om den samtidigt ska hänga med dig.

 4. Sträck på dig

  Sträck på dig, vänd blicken framåt och gå med bestämda steg. Titta inte på den andra hunden, låtsas som att den inte finns och visa din hund det rätta beteendet.

Jag tycker att de här enkla tipsen brukar funka rätt bra faktiskt. Efter att jag befunnit mig i den här situationen några gånger tycker jag faktiskt att hon släpper fokus på den andra hunden lite fortare för varje gång. (Eller också är det bara jag som önsketänker haha!!)

Bonustips!
När jag delade detta inlägg på facebook fick jag ett jättebra tips ifrån en läsare. Tvärvänd! Om du hinner så tvärvänd och gå åt ett annat håll!

Hur brukar ni göra vid den här typen av situationer. Dela gärna med er i kommentarsfältet, tack!!

Ps. Det här kan också hjälpa! Läs mer om kraften i ett leende! 

Hund i stan

4 comments

 1. Pingback: Kraften i ett leende! · Ute med hunden

 2. Malin - Svara

  Vet inte om detta funkar när man går med hunden för jag åker permobil med hunden bredvid i ett cykelfäste typ sånt där springerfäste.
  Har tre schäfertikar och två av dom är vuxna mogna vovvar som knappt reagerar på nåt oavsett vad som sker.
  Men den yngsta tiken är nu 1,5 drygt och hon har varit mycket sjuk som liten och vet inte om det bidrog till att hon plötsligt tyckte folk, hundar och hästar mm som vi mötte, var superläskiga.
  Men med folk är det nu nästan bra för jag åker fram och tillbaka förbi folk så fort jag fick chansen.
  Men hästar och hundar var svårare.
  Hon skäller aldrig på hästar nu efter ett pass vid en hage med lugna coola hästar.
  Jag åkte med henne mot hästarna och när hon började reagera så åkte jag runt runt i en snäv cirkel med permobilen. Så hon var hela tiden inne i cirkeln så att Säga och var tvungen att ha koll på permobilen så hon kunde inte kolla på hästarna och skälla.
  Efter nån minut bröt jag och åkte vidare. När en häst var nyfiken och kom emot oss reagerade hon lite spänt och jag upprepade mina donuts cirklar i ca minut.
  Efter det har hon aldrig brytt sig om varken hästar, kor, får och heller inte lekande barn.
  Det svåraste har varit hundar men nu funkar det toppen i princip jämt.
  Körde samma teknik där så fort jag hade möjlighet att på ett bra avstånd köra i cirkel.
  Sen åkte in till samhället ofta och parkerade bilen och öppnade bakluckan(har grindar) så fick alla tre titta på vovvar. Den yngsta osäkra fick ju trygghet av våra äldre tikar och hon slutade bry sig.
  Vet inte om det kan funka att ha hunden bredvid sig på vänster sida och vid behov snurra/gå runt åt vänster tills hunden bryter. Har man den i kort koppel då blir Det ju heller inte samma möjlighet att dra och slänga sig.
  Hunden kommer att ha fullt upp med att snurra och typ backa runt och man bryter lite av stressen och den hinner aldrig få ögonkontakt med Hunden den reagerar på.
  Att vända kan ju funka men samtidigt tror inte jag Att Det löser problemet. Men ibland kanske man inte orkar med ett jobbigt hundmöte och det är ju ok.
  I början hade jag även en thundershirt på min tik när vi tränade på att titta på hundar från bilen och på får och kossor. Tycker den är suverän!

  • admin - Svara

   Men åhhh vilket bra tips! Tack snälla för att du delar med dig. Det ska jag ta med mig och testa! Tack!!

  • Agneta Lundin - Svara

   Jag har två små hundar shitshu/lashapso och jag har dom alltid kopplade…när jag o njuter så händer det då o då att lös hund kommer bakifrån och kastar sej på min lilla Bella…jag blir så rädd och stressad ..svårt o hålla koppel på två hundar samtidig mota bort 1 el 2 hundar…blir så fruktansvärt ägg på folk som inte kopplar sina hundar….i skogen…usch vad gör man..Bella har blivit påhoppad 2 ggr redan av stor hund…

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *