Belöning, tajming och ”rätt-ord”

Det här med tajming! Att belöna hunden vid precis rätt tillfälle tycker jag är lite svårt och det kräver lite träning. Att hinna få fram belöningen i rätt tid är inte helt enkelt!

Jag belönar ofta med kampleksak och tycker att det kan vara ganska svårt att belöna vid exakt rätt tidpunkt. När jag väl har fått upp leksaken ur fickan, som såklart har fastnat i några gamla hundpåsar och kladdiga godisar, har hela situationen förändrats och det passar inte alls med någon belöning… Någon som känner igen sig?

img_1065

Men, jag har en lösning på problemet och det är att använda sig av ett ”Rätt-ord”. Själv säger jag ”yepp!” Jag säger alltid ”Yepp” precis vid det tillfälle i träningen som jag vill belöna och sedan kommer belöningen. Min hund har alltså lärt sig att ”Yepp” betyder ”Nu gör jag rätt och snart kommer belöningen”. Då gör det ingenting om den dröjer lite. Påminner väl lite om klickerträning om jag inte har helt fel.

Ja, det här har jag ju såklart inte kommit på själv, utan som så mycket annat i den här bloggen är det min grymma hundtränare Annelie som ska ta åt sig äran av det här!

Jag tycker i alla fall att det gör allting med belöning och timing mycket enklare. Jag har fullt upp med  allt det andra,  som att slappna av i vänsterarmen vid fotgående, att titta åt det håll jag ska gå innan jag svänger, att alltid börja gå med vänster fot om hunden ska följa med och med höger fot om den ska sitta kvar…. Ja, ni förstår, en hel del att hålla reda på, så allt som underlättar välkomnas!

Hur jobbar du med belöning och tajming? Har du någon vana av klicker? Sedan har vi allt det där med belöningsplacering också!… Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

You may also like

3 kommentarer

  1. Jag använder både klicker och ett ”rätt”ord. Klickern när jad shejpar (älskar det! Det roligaste jag vet) och ”rätt” ordet, det har jag ju alltid med mej:) Det passar mycket bättre på träningsplanen bland andra hundar. Vill ju inte sabba för andra ”inklickade”. Tror många är lite rädda för klickern och att göra fel. Det är inte så himla svårt och man gör ju fel ibland i allt man gör. Bara att börja om igen och belöna rätt. Vi körde bara tricks till en början för att jag skulle komma på tekniken själv. Tack förresten för att du delar med dig av ditt hundliv. Riktigt trevligt och ärligt skrivet om hund och hundträning

    1. Jag tror du har helt rätt i att många är lite rädda för klicker….även jag faktiskt. Men precis som du säger så får man ju lära sig. Gör om, gör rätt! Tack snälla för fina ord! Stor kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *