fbpx

Hunden och vinterkylan

Jag lyssnade på Fredrik Steens podcast ”Hundcoachen”, där han tillsammans med veterinären Ulla Björnehammar pratar om vad man bör tänka på gällande hundar och vinter.  Vi pratar ju annars ganska mycket om vad vi behöver tänka på under varma sommardagar, men vad är det egentligen som gäller under kalla vinterdagar? (Fredrik Steen finns ju även på Instagram och du hittar honom här!) 

Det var ett riktigt bra avsnitt och jag tänkte dela med mig av mina bästa take-aways från det. Men jag rekommenderar dig att lyssnar på avsnittet då det verkligen var lärorikt! Ulla verkar vara en helt underbar kvinna med massor av kunskap!

Ok, här kommer det! Ta det som passar, lämna resten och dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet nedan! Nu kör vi!

Kläder
Generellt sett klarar hundar kyla bättre än värmen. En stor schäferhund klarar såklart kyla bättre än en liten chihuahua som man ibland kan behöva klä på lite värmande kläder när det är kallt. Tänk då på att kläderna ska sitta löst så att det bildas ett värmande luftlager mellan kläderna och pälsen.

Motion
Motionera inte hunden i extrem kyla. Träna hellre korta och flera träningspass. Tänk också på att hunden förbrukar väldigt mycket energi i kallt väder, så fyll på ordentlig efter träningen! Glöm inte att vatten är lika viktigt på vintern som på sommaren! Jag hörde att det finns energy bars för hundar och tänkte att jag skulle köpa hem det. (Min man älskar nämligen att löpträna kalla vinterdagar och då tar han med sig Arma, som är lika glad i snö och kyla som han!)

Vägsalt
Kom ihåg att tvätta av vägsaltet ifrån tassarna i HANDLJUMMET vatten, aldrig i varmt i vatten, det gör jätteont i de kalla tassarna.

Äta snö
Uppmuntra inte hunden att äta snö eftersom att det ger en kall och dålig mage.

Trampdynor
Håll koll på trampdynorna. Torka och smörj in dom på kvällen om det behövs.

REFLEXER!
Behöver inte förklaras!

Jag och Arma älskar att träna ut i snö och kyla. Nu är hon en stor schäferhund och klarar det riktigt bra. Hon behöver inte kläder för att hålla sig varm och hennes trampdynor är riktigt tåliga. Däremot, om vi har tränat hårt och hon efter träningen ska få ligga i en kall bil en stund så ser jag till att hon ligger på en varm filt och att hon även får en väst på sig som hjälper till att hålla värmen.

Men som sagt, lyssna gärna på avsnittet för fler, bättre och mer utförliga förklaringar.

Må så gott i vinterkyla, stor kram!

Tips från hundtränaren

Och här kommer ytterligare ett tips från hundtränaren Annelie Damberg. 

Tänk på att värma upp hunden och även massera musklerna på den innan ni börjar träna. Och skritta gärna av den efter träningen!  

 

3 comments

 1. Marianna johansson - Svara

  Hej!
  Tack för tipset!jag använder kläder på mina hundar. En Amstaff och en Japanese chin har jag.
  Jag tänkte fråga om en annan sak
  Dem kunniga säger vi får inte pussa hundar och inte tillåta de ska pussas, slickar oss pga vi får dödliga bakterier från de.
  Vad tycker du om detta?
  Tack för svar!
  Mvh

  • admin - Svara

   Hej Marianna.
   Jag har faktiskt aldrig hört talas om att det är farligt att bli pussad av hundarna… Min hund pussar både mig och mina barn och vi lever fortfarande! 🙂
   Kram Jenny

 2. Lisa - Svara

  Tycker folk generellt är lite (ja jag säger det nu) töntiga som klär på sina hundar kläder i tid och otid. Bor i Skåne där det visserligen kan behövas en regnjacka på hunden för att slippa blöt hund hela vinterhalvåret men det blir aldrig så kallt här att alla hundar behöver något värmande. Pytteliten hund med kort päls? Absolut, vissa hundar fryser! Men de flesta raserna klarar sig utan om man bara ska ut på promenad.

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *