fbpx

Sluta skälla när det ringer på dörren

Jag har en schäferhund och jag har barn. När det ringer på dörren och barnen öppnar för att ta emot sina kompisar funkar det inte om en stor schäfer skäller och störtar fram för att ta över hälsningsceremonin. Vissa barn skulle förmodligen bli så rädda att de aldrig skulle komma tillbaka.

Vi har också vuxna vänner och familjemedlemmar som känner sig osäkra tillsammans med hundar och det är jätteviktigt för mig att de känner sig trygga när de kommer och hälsar på.

För att få det här att fungera har vi lärt Arma att gå till sin bur när vi säger ”Gå och lägg dig”.  Hur har vi gjort det då?… Jo, så här:

 1. Det ringer på dörren och Arma börjar skälla. Vilket är helt ok, jag vill gärna att hon varnar.
 2. Jag går lugnt fram till Arma och säger åt henne att gå och lägga sig samtidigt som jag föser in henne i buren. Sedan står jag utanför buren så att hon inte kan gå ut medan någon annan i familjen öppnar dörren.
 3. Arma fortsätter skälla men vi ignorera det.
 4. Övriga familjemedlemmar hälsar på gästen och först när Arma är tyst får hon hälsa.
 5. Ibland får hon inte hälsa alls utan besöket pratar en stund i hallen och går sedan ut igen.
 6. Till slut lärde sig Arma att gå till buren själv och stanna där även om jag lämnade och själv gick och öppnade dörren. (Skulle hon smita ut så fångar jag henne bara och ”stoppar in” henne i buren igen.
 7. När hon slutar skälla får hon hälsa, men först efter att jag har sagt var så god.

Men nej, hon slutar inte skälla när det ringer på dörren och det vill jag inte att hon ska göra heller, hon vaktar ju. Men jag vill att hon ska sluta skälla när jag säger åt henne att gå och lägga sig. Och numera lugnar hon sig ganska fort så fort hon kommer in i buren, men det tar tid, så det gäller att ha lite tålamod och vara konsekvent.

Ett annat sätt är att slänga godis på golvet så att hunden har fullt upp med att äta istället för att skälla och hälsa på gästerna. Ha en skål med godis i hallen så är du förberedd.

Hur gör du när hunden skäller? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

 

 

2 comments

 1. Kristina Engdahl - Svara

  Hej
  Jag har två Volpino Italiano tjejer och de skäller på allt som de hör, de varnar för minsta lilla. De är väldigt snabba att lära sig saker men att inte skälla går bara inte! De skäller nästan inte alls utomhus men när vi kommer in i lägenheten så tar de sig an sin roll. Jag har spillt många tårar över detta och orken tryter när man har provat allt. Känner att jag blir irriterad och arg på dem och det vill jag ju inte vara.
  Till saken hör att jag har haft inbrott för två år sedan då de var hemma och efter det tycker jag att det har blivit värre. Att de är två känns som det gör det svårare, börjar en så börjar den andra. Vet inte längre vad jag ska göra!
  /Kristina

  • admin - Svara

   Hej Malin. Oj då, det låter inte roligt. Tyvärr har jag inte rätt kunskap för att kunna råda dig i detta. Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med en riktigt hundtränare som verkligen kan hundar och hundbeteende. Du kan också ställa frågan i vår facebookgrupp ”Vi som gillar ute med hunden” https://www.facebook.com/groups/204041366995740/ och se om någon där kan ge något tips. Varmt lycka till! Kram Jenny

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *