fbpx

Vad ska hunden äta?

Jag lyssnade på en ganska välkänd hundtränare som pratade om vilken typ av mat man ska ge sin hund. Han påtalade vikten av att ge sin hund ett bra foder som håller magen i balans. Även om det är lite dyrare så är det välinvesterade pengar långsiktigt.

Senare lyssnade jag på en annan hundtränare med många års erfarenhet. Han sa att den hundmat som finns på välsorterade matbutiker fungerar hur bra som helst. Om inte hunden tränar extremt mycket eller har någon form av allergi så behöver man inte göra så stor grej av vilken typ av foder man ger den.

Det är ju lite dubbla budskap kanske. Men det finns säkert fler än ett svar som är rätt.

Jag tycker ändå att det låter klokt det där med att ge hunden ett bra foder. Det är väl som med oss människor, om vi äter bra så mår vi bra. Sedan tänker jag att hundar är rovdjur och behöver kött, det tror jag är svårt att komma ifrån.

Samtidigt tycker jag att det verkar vettigt det där andra också, att om hunden inte träna extremt mycket eller har några allergier så kanske vi inte behöver oroa oss allt för mycket.

Så, om man hittar ett foder, oavsett om det är ett lite billigare- eller ett lite dyrare märken, som hunden mår bra av så är väl det jättebra. Det märks väl ganska snabbt om magen kommer i obalans eller pälsen tappar lyster. Arma tex, hon kan inte äta bara torrfoder eller bara blötfoder, det fixar inte hennes mage. Men när jag blandar båda två med ganska mycket vatten så funkar det hur bra som helst.

Vad är din erfarenhet av hundmat och det hunden äter?

Ps. Jag ska också säga att när jag ökade mängden blötfoder blev inte bara magen bättre utan även pälsen. Den blev mycket mjukare och finare.

 

5 comments

 1. Helle - Svara

  Absolut, det är ju faktiskt på päls och mage man ser hur bra fodret passar ens hund. Eftersom jag är uppvuxen med hundar har jag sett hur utbudet har växt, på gott och ont, allergifoder är ju naturligtvis fantastiskt för de som behöver sådant men herregud, jag behöver en bild i telefonen på matpåsen för att ta rätt påse i affären! Däremot känner jag att jag nog ska prova byta till ett svensktillverkat foder, det känns lite fel att min hunds mat importeras från Kanada.

  • admin - Svara

   Ja, jag håller med. Jag försöker också hålla mig till Svenskt foder! Tack snälla för att du delar med dig av dina erfarenheter. Kram Jenny

 2. Anna - Svara

  Vi kör med granngårdens egna foder. De med hög energihalt. Bajset är bra konsistens och pälsen är fin.vi måste dock blöta upp fodret ordentligt eftersom Vinna har Megaesofahgus. Sen äter hon från en hemmagjord matställning Man måste se tiln hundens mående. Ibland är ett billigt foder dyrt då hunden äter mera av de än ett dyrare.

 3. Thomas - Svara

  Jag har alltid varit noga med att hundarna får bra foder, oavsett om det är lågpris eller ett dyrare. Mina tidigare hundar har fått mest torrfoder med matrester eller något kött av olika slag. Prins är uppväxt på slaktrester och ville inte äta om han inte fick kött blandat i torrfodret, ganska snart började jag ge honom frysta slaktrester
  (Kött, inälvor av nöt , gris och lamm) c:a 3ggr/v och däremellan blötlagt torrfoder med iblandat färskfoder i. Det funkar jättebra och givetvis får vår nya familjemedlem likadan mat, det är sällan Prins och Noah är dåliga i magen och de tycks må väldigt bra i allmänhet.
  Som kosttillskott ger jag helnyponpulver varje dag regelbundet och magnesium korta perioder då & då.
  För att se till att de får tillräckligt med kalk i sig så får de mjölk ibland, och både som kalktillskott och hålla tänderna vita och rena ger jag dem köttben som också är från slaktrester.
  Den omedelbara och största skillnaden på ”bra” och ”dåligt” torrfoder är mängden avföring som då är mkt mindre av ett bättre foder, bara det gör att jag hellre väljer ett dyrare och bättre foder
  Så gör Vi3❤

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *