fbpx

HUNDTRÄNING – 7 tips för ett lyckat träningspass

Varför är det så viktigt att träna med sin hund?
Fördelarna med att regelbundet träna med sin hund är många, både för dig och hunden.

Först och främst de uppenbara fördelarna som:

 • att promenader är hälsosamt både för hundägaren och hunden.
 • att vi vill ha en balanserad hund som mår bra, som vi kan lita på och känna oss trygg med.
 • att vi vill känna säkerhet och trygghet och veta att hunden kommer på kommando och inte t.ex. springer ut i gatan.

Men det finns också de lite mer emotionella fördelarna som:

 • Känslan av trygghet och att aldrig vara ensam. Villkorslös kärlek och att alltid ha någon att prata- och utvecklas med.
 • Gemenskap och känslan av att höra ihop, både med hunden och andra hundägare. Ofta hejar man när man passerar varandra på promenaderna, ibland låter man hundarna hälsa på varandra eller också byter man blickar i tysthet och kommer överens om att inte låta hundarna ta kontakt så att man kan hantera hundmötet på bästa sätt.  
 • Dessutom visar forskning om och om igen att när man umgås med djur så både lindrar det ångest och sänker blodtrycket.

Vad ska man träna med sin hund?
Det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel. Det viktigaste är att man hittar den träningsform som passar dig och din hund bäst. Det kan vara allt ifrån lydnadsträning, spår och jakt till agility och rallylydnad.

Men även att lära hunden massor av roliga cirkus trix hemma i köket, koppelträning och vardagslydnad är träning för hunden.

Ett lyckat träningspass

Jag tycker att ett träningspass med hunden ska vara roligt. Man ska känna att man utvecklas, att man förstår varandra, att man samarbetar och jobbar tillsammans. När allt det fungerar är det som om pusselbitarna faller på plats. Tiden står stilla och man är totalt närvarande i stunden!

Hur gör man då för att det ska blir så där magiskt och lyckat? Jo, jag har samlat på mig några saker som jag tycker funkar, totalt 7 stycken!

1. Planering

Tänk igenom vad du vill träna innan du börjar träna. Ska du spåra, träna lydnad eller kanske bara passivitetsträna. Fundera igenom vilka övningar du har tänkt att göra och vad du behöver för att genomföra dom? Några speciella träningsleksaker, godis eller kanske några koner som hunden ska runda?

Packa ihop det du behöver i god tid. Det är aldrig roligt att känna sig stressad redan innan man har kommit iväg. Tyvärr har vi en förmåga att ta med oss den stressen ut på träningsplanen. (Gissa om jag är skyldig till det! Absolut! Men vad kan man säga? Då kan jag ju bara blir bättre från och med nu! )

TIPS! Om det du tänkt att träna inte alls fungerar så ha en reservplan med enklare övningar som du vet att hunden klarar av.

Gör sen några anteckningar efter varje träningspass där du reflekterar över hur träningen gick. Använd dessa för att planera nästa träningspass.

Tex.

 • Vad gick bra och vad kan vi göra bättre nästa gång.
 • Hur långt nådde vi mot var målbild?
 • Hur långt tror vi att vi kan nå mot målbilden nästa träningspass?

2. Uppvärmning

Ge er själva möjligheten att komma in i rätt mindset, både du och hunden. Ge dig själv lite tid att släppa alla tankar runt jobb, hus och hem. Lämna dom utanför träningsplanen.

Ge din hund samma möjlighet, att hitta fokus och koncentration. Kanske räcker det med att göra några enkla övningar som du vet att hunden klarar av eller också behöver man jobba lite mer fysiskt genom att låta hunden kampa och dra.  

Ps. Självklart behöver hunden få rasta av sig först. Det är väldigt svårt att hålla fokus och koncentration om man måste göra nummer 2…  

3. Bryt ner momentet för att nå målet

Det är ju mycket lättare att nå sitt mål om man vet hur målet ser ut. Genom att se slutresultatet framför dig är det också lättare att planera vägen dit, i små, små steg.

Det enklaste sättet är att titta på vart du är nu och vart du vill vara när du är klar. Tex:

Nu kan hunden sitt men den kan inte sitta kvar om du går därifrån. Ditt mål är att hunden ska sitta kvar även om du lämnar den och går 50 meter därifrån, eller om du går in i köket för att hämta en trasa att torka tassarna med.

Fundera på vad nästa lilla steg är för att komma ett steg närmre ditt mål. Det kan tex vara att:

– Hunden sitter kvar även om du tar ett steg ifrån den.

– Sen ska du ta två steg osv.

– När du kan backa tillräckligt många steg kanske hunden ska klara av att sitta kvar även om du försvinner bakom en vägg i 1 sek, sen i 2 sekunder osv.

Så får du fortsätta att planera tills du har kommit fram till slutmålet, nämligen att du kan lämna hunden på 50 m eller i hallen medan du går in och hämtar en trasa för att torka tassarna med.

4. Korta pass

Hundar blir trötta fort. Att korta ner passen ökar chansen att du slutar när det går som bäst och då låter hunden komma ihåg det som gick bra och göra mer av det nästa gång.

Vill man inte avsluta sin träning efter 10 minuter så kan man ändå ge hunden möjlighet till återhämtning. Tex genom att:

 • Byta övning och byta plats. Lägg inte för mycket tid på en och samma övning utan gå vidare och låt hunden få något nytt att tänka på. Gärna på en ny del av träningsplanen eller gräsmattan. Förflyttningen blir kort vila.
 • Träna två och två. Hjälp varandra och låt en av hundarna vila medan den andra tränar.

5. Spara det bästa till sist

Avsluta varje träningspass med en övning som hunden är riktigt bra på. Gör det enkelt och låt hunden lyckas och briljera. Belöna sedan hunden som om det vore julafton. På så sätt bygger du självförtroende hos hunden och du stärker träningsglädjen, känslor som hunden tar med sig till nästa träningspass.

6. Leka

Lek med din hund, ofta. Före träning, efter träning även om ni inte alls planerar att träna. När du leker med din hund stärks både kommunikationen och förtroendet mellan er. Hunden lär sig att vara lyhörd och lyssna på dig. Den lär sig att hålla fokus på dig istället för att leta upp något annat som är roligare och mer intressant. Hunden blir trygg och känner förtroende för dig, känslor som du sen har väldigt mycket användning av när ni tränar tillsammans.

Lek enkla lekar som att jaga varandra eller tävla om vem som kan hämta bollen/pinnen snabbast. Kampa med pinnen och låt hunden vinna, jaga hunden om den känner sig bekväm med det, göm dig bakom ett träd eller varför inte, bara dansa runt i glädje!

7. Just do it

Den bästa träningen är ändå den som blir av. Alla träningspass behöver inte vara 2 timmar på brukshundklubben. 5 min i köket är också träning.

Mer av det goda?

Vill du ha mer inspiration och träningstips? Följ mig på mitt Instagram-konto där jag delar med mig av allt jag kan om hundträning och livet med hund. Både framgångar, motgångar och alla de mysiga stunder som jag delar med min hund både på och utanför träningsplanen.

Du hittar mig på @utemedhunden_

Ps. Vill du vara helt säker på att du inte missar något viktigt så får du gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev! Du hittar anmälningsformuläret till höger på sidan om du sitter vid datorn eller lite längre ner, om du läser på mobilen, fortsätter skrolla bara…:)

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *