fbpx

5 tips – Så får du hunden att gå fint i koppel

Koppelträning…vart ska man börja? Jag har läst på, rådfrågat och testat en mängd olika övningar och jag kommer alltid fram till samma sak. Det finns inte bara ETT rätt sätt utan varje person (och hund) måste hitta det sätt som passar just dom bäst. Det tycker jag gäller för nästan all typ av hundträning.

Allt är frid och fröjd, men sen…

Sen är det ju så att…det går oftast jättebra när allt är som vanligt. Jag och Arma går någon av våra vanliga promenader och hon vet vad som gäller. Men, om vi byter plats och går en ny runda med nya dofter och nya intryck, då känns det ibland som att jag får börja om!

Men, jag tycker att det viktigaste är att det fungerar i vardagen. I MIN vardag. Jag tycker att det allra viktigaste är att de allra flesta av våra promenader fungerar så som jag vill. Om det sen strular lite då och då när vi är på nya platser eller i nya situationer, ja, då får det väl vara så och då har jag andra knep att ta till! 😊

Så, här kommer 5 tips som jag verkligen gillar när man vill lära sin hund att gå fint i koppel.  Välj och vraka, ta det som passar dig bäst. Testa något och om inte det funkar så testa något annat. Ge inte upp, var konsekvent och mixa och matcha olika övningar så stärker dom varandra.

1. Kontaktövningar

Jag tror aldrig man kan träna för mycket på kontaktövningar både när hunden går i koppel och när hunden inte går i koppel. Det ska alltid löna sig att ta kontakt med dig.

En enkel kontaktövning kan se ut tex så här:
1. Ta en godis.
2. Gå ifrån hunden och sätt dig på huk med ryggen mot hunden.
3. När hunden söker kontakt med dig genom att ställa sig framför dig och titta på dig så belönar du genom att ge hunden godisen.  

På promenaden kan du istället gör så här:
1. Gå som vanligt.
2. Sakta ner farten.
3. Om hunden vänder sig om och tittar på dig så belönar du genom att säga ”bra” samtidigt som du backar och låter hunden komma in till dig och få sin godis.
4. Om inte hunden vänder sig om och tittar på dig så stannar du och väntar tills hunden vänder sig om och tittar på dig.
5. Belöna på samma sätt som ovan genom att backa och låta hunden komma in till dig och hämta sin godis.

2. Släpp kopplet

Lär hunden att hålla koll på dig istället för tvärt om, det gör också promenaden lite roligare. Prova att helt plötsligt släppa kopplet och gå åt ett annat håll. Ja, självklart bör du inte göra så vid en trafikerad väg utan på en säker plats där hunden kan vara lös en stund. Eller också byter du ut ditt koppel mot en lina, det funkar superbra.  

Så fort hunden vänder sig mot dig och söker kontakt så belönar du genom att hunden får komma in till dig för att få sin godis.

3. Belöningsplacering


Fundera på var hunden får sin belöning. Hunden brukar håll koll på det stället där belöningen brukar komma och du kan med hjälp av belöningsplacering stärka upp ett korrekt beteende.

Jag brukar ge Arma hennes belöning bakom henne. Alltså, om vi är ute och går och hon går fint i koppel och kanske tom tittar upp på mig ibland så berömmer jag henne och släpper godisen strax bakom mig och henne. Man kan säga att jag släpper den längs min vänstra sida samtidigt som jag tar ett steg fram.

Då lär sig Arma att det inte är någon idé att dra framåt, där kommer ändå ingen belöning. Det är bättre att hålla lite koll bakåt!

4. Sluta dra själv

Handen på hjärtat, drar DU i kopplet? När hunden stannar för att nosa på en fläck tex. DRAR du då i kopplet för att få med dig hunden igen? Jag gör det, jag är väldigt skyldig till detta.

MEN, när jag läste om detta och testade att själv sluta dra i kopplet så blev det en otroligt stor skillnad i hur Arma beter sig i kopplet.  

Istället för att dra i kopplet när jag vill att vi ska gå vidare så får jag kalla på henne eller gå fram till henne och peta lite på henne samtidigt som jag säger till henne att det är dags att gå vidare.

För visst måste det blir lite dubbla budskap för hunden om det ibland är ok att det drar i kopplet och ibland inte…?

5. Stanna

Om hunden drar i kopplet så stanna tills den har lugnat ner sig. Börja sedan gå igen när den har slutat att dra. Ok tänker du, då kan jag stå kvar på ett och samma ställe hela promenaden…jag vet precis hur det känns för jag har också varit där.

Men då är ett tips att gå åt ett annat håll. Fortsätt inte framåt utan gå en annan väg så hunden måste lära sig att följa dig.

Om inte det funkar så ta dig framåt i cirklar. Det betyder att så fort hunden börjar dra så går du i en stor cirkel åt höger (om du har hunden på vänster sida). Då måste huden vända och börja följa dig och när du avslutar cirkeln har du kommit några meter längre fram. Tro mig, jag har gått MÅNGA promenader i cirklar!!!

Bonustips!

Ge dig och hunden rätt förutsättningar att lyckas med koppelträningen. Här kommer några tips på hur du gör det:

  1. Om hunden är jättenödig kommer den ha svårt att förstå vad du vill, så låt den rasta av sig först.
  2. Om den är stressad eller uppe i varv så låt den leta efter lite godis i gräset först.
  3. Om DU är stressad och uppe i varv så ta tre djupa andetag och lämna alla måsten och att-göra-listor hemma.
  4. Gör träningen till något positivt och en mysig stund tillsammans så kommer det att gå mycket bättre!

Lycka till!

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *